Beveiligen is één van de belangrijkste dingen om te doen wanneer je een website hebt. Een goed wachtwoord is dan ook cruciaal.
Kies een wachtwoord wat moeilijk te hacken is. Voor hackers is het erg makkelijk om je wachtwoord te achterhalen wanneer ze je gebruikersnaam eenmaal kennen. Er is tegenwoordig software die constant bezig is om wachtwoorden uit te proberen en hierdoor is een simpel wachtwoord snel achterhaald. Hoeveel mensen gebruiken wel niet het wachtwoord winter2017 omdat dit makkelijk te onthouden is. Dit is een typisch voorbeeld van een wachtwoord wat ontzettend makkelijk te hacken is.
Via deze link kun je zelf testen hoe lang het duurt voordat je wachtwoord is geraden door een Brute Force Attack. Let vooral op wat er bij guess times staat. Je zou moeten willen dat daar infinity komt te staan.
Om een veilig wachtwoord te genereren is het verstandig om lange wachtwoorden te gebruiken. Eén lang wachtwoord onthouden lukt je misschien nog wel, maar wat als je heel veel beveiligde websites bezoekt? Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken is geen optie aangezien één enkele hack dan al je gegevens blootgeeft. De enige manier om een sterk lang wachtwoord te genereren is met behulp van een wachtwoord manager. Wat doet een wachtwoord manager dan precies?
- het generen van complexe wachtwoorden – Log je ergens voor het eerst in en moet je een wachtwoord aanmaken dan open je de wachtwoord manager. Meestal kun je ook via een rechtermuisklik de Password Generator activeren. Er verschijnt dan een scherm waarop een lang ingewikkeld wachtwoord staat met daarbij het aantal tekens. Je kunt dit zelf nog aanpassen naar minder tekens als je wilt. De hoeveelheid vereiste tekens kun je zelf makkelijk aanpassen. Zo simpel als wat.
- het onthouden van je wachtwoorden die nog niet in wachtwoord manager staan –Zodra je ergens inlogt komt er automatisch een pop-up van je wachtwoord manager. Hierin wordt gevraagd of je het wachtwoord wilt bewaren. Zo kun je bij je volgende bezoek sneller inloggen.
- het automatisch invullen van gebruikersnamen en wachtwoorden – Wanneer je op een site wilt inloggen waarin je al een wachtwoord via 1password hebt aangemaakt dan hoef je alleen naar 1password te gaan en deze vult automatisch de gegevens in. Meestal kan zit zelfs via een combinatie van toesten in te drukken.
- het opslaan van sensitieve gegevens, zoals bank- en creditcard gegevens – Doordat je wachtwoord manager volledig beveiligd is kun je veilig je bank en credit card gegevens opslaan. Heel handig voor het automagisch invullen van deze gegevens wanneer je online bijvoorbeeld iets aanschaft.
- het automatisch invullen van formulieren op basis van personas – Je persona, een verzameling van je persoonlijke gegevens, is super handig wanneer je je gegevens in moet vullen in een formulier waar je adres gegevens gevraagd worden.
Populaire wachtwoord managers
Er zijn ontzettend veel wachtwoord managers beschikbaar, maar een om hier geen bomen > bos verhaal van te maken hebben we de drie fijnst werkende wachtwoord managers voor je uitgelicht.
1Password
Er zijn verschillende wachtwoord managers die veilige wachtwoorden genereren maar degene waar we zelf goede ervaringen mee hebben is 1Password.
1Password is een populaire app waar je al je wachtwoorden in kunt opslaan en de app biedt ook nog eens de mogelijkheid om automatisch in te loggen via de ingebouwde browser. De app genereert veilige wachtwoorden en het enige wachtwoord wat je wel moet onthouden is degene waarmee je inlogt op 1Password. Het voordeel van deze app is ook dat de licentie gedeeld kan worden met maximaal 6 personen dus ideaal wanneer je meerdere gebruikers in je huis hebt.
LastPass
Eén van de meeste bekende en meest gebruikte wachtwoord managers is LastPass. Veel van de functies die LastPass gebruikt kun je ook terugvinden in andere wachtwoord managers maar LastPass is baanbrekend wat betreft bepaalde mogelijkheden. LastPass is gratis te gebruiken op de desktop en je mobiel en voor een klein bedrag heb je toegang tot meer geavanceerde functies. Het grote voordeel van deze manager is dat het veel apparaten ondersteunt zoals iOS, Android, Windows telefoons en zelfs BlackBerry.
KeePass
Voor mensen die een solide wachtwoord willen hebben en niet het risico willen lopen om hun wachtwoorden in de cloud te zetten is er KeePass. Met KeePass worden je wachtwoorden in een bestand op je computer opgeslagen, dus niet op het internet. Het is volledig open source en het is eenvoudig om de database naar Dropbox te synchroniseren. Nadeel is dat het niet zo gebruiksvriendelijk en ook niet zo uitgebreid is als andere wachtwoord managers.
Conclusie
Zoals je ziet zijn er hele goede oplossingen beschikbaar om veiliger met wachtwoorden om te gaan. De tijd van per kwartaal je wachtwoord aanpassen van “lente2017” naar “zomer2017” is verleden tijd en dus geen optie meer. Net zoals WordPress regelmatig security updates uitbrengt om jou een veiliger CMS aan te bieden, is het van belang dat je ook je inloggegevens van o.a. je WordPress site en bijvoorbeeld je social media accounts als de hoogste prioriteit gaat behandelen. Wachtwoord managers kunnen je hierbij helpen. Wij raden ze je dan ook van harte aan!
Zoek je rust en wil je ongestoord gewoon je WordPress site veilig en up-to-date hebben? We helpen je graag met onze WordPress Onderhoud pakketten. Neem vandaag nog contact met ons op!
Geef een reactie