Je hoort het wel vaker. Regelmatig een back-up maken van je WordPress site is erg belangrijk. Maar waarom is het nu eigenlijk zo belangrijk? We leggen het je graag uit.
Je WordPress site bestaat uit twee onderdelen: de database en de bestanden (WordPress zelf, de plugins, thema’s en de /wp-content/uploads/
folder. Wanneer we het over een back-up hebben, dan hebben we het over beide onderdelen.
Waarom is een back-up zo belangrijk
Je WordPress database bevat alle informatie die op je site staat. Dus de berichten, pagina’s en instellingen. Wanneer je database op de één of andere manier beschadigd raakt, gehacked of wordt gewist dan kan het gebeuren dat je alles wat je hebt geschreven kwijtraakt. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren; een hacker kan op je site inbreken en andere code toevoegen of wanneer je zelf een plugin of thema aanpast kan het gebeuren dat je site niet goed meer functioneert of je hoster heeft een probleem. Het kan van alles zijn.
Zo kunnen er bijvoorbeeld ook problemen zijn met de bestanden. Per ongeluk iets overschreven of verwijderd. Maar met een goede back-up van je database en bestanden kun je de boel echter snel herstellen.
Hoe vaak moet ik een backup maken
Dat hangt er vanaf. Schrijf je bijvoorbeeld elke dag berichten dan is het verstandig om elke dag een back-up te maken, maar schrijf je maar enkele berichten per maand dan hoef je dit minder vaak te doen. In principe zou de back-up frequentie gelijk moeten liggen met de wijzigingen en toevoegingen op je website.
Hoeveel back-ups moet ik bewaren?
Het algemene advies is om in ieder geval drie back-ups te houden en deze op twee verschillende plekken te bewaren, dus bijvoorbeeld op een externe harde schijf en een USB-stick. Hiermee voorkom je problemen in geval van een beschadiging van een enkele back-up op één locatie.
Welke WordPress Backup plugins kan ik gebruiken
Er zijn ontzettend veel verschillende back-up plugins voor WordPress die je kunt gebruiken maar er zijn drie die er met kop en schouders bovenuit steken:
- VaultPress (hier heb je Jetpack voor nodig)
- BackupBuddy (en BackupBuddy Stash)
- BackWPUp
BackWPUp is de enige van deze plugin die in de basis een gratis variant heeft, voor anderen moet je betalen, maar wat je er voor terug krijgt is z’n geld meer dan waard. Voor de één zal de ene plugin fijner werken dan de ander. Zo heb je bij VaultPress, onderdeel van Jetpack, bijvoorbeeld het voordeel dat er na de initiële back-up incrementele backups gemaakt worden van je site.
In een volgend artikel gaan we er verder op in wat deze drie plugins precies doen waardoor je zelf kunt bepalen welke plugin voor jouw persoonlijke situatie de beste oplossing is.
Kom je er toch niet zelf uit of heb je geen zin of tijd om zelf de backups en updates, je WordPress onderhoud, uit te voeren? Geen stress! Wij kunnen je daar altijd bij helpen.
Wij zorgen voor veilige backups van je site op een off-site locatie in de cloud. Kijk welk pakket het beste bij je past en neem vandaag nog contact op. We helpen je graag.
Geef een reactie